تفاوت زبان های برنامه نویسی
همه انواع زبانهای برنامه نویسی در جای خود و در نوع مصرفی که دارند، محبوب هستند و برنامه نویسان بسیاری آنها را یاد گرفتن و استفاده میکنند. اما سوال اینجاست که کدام یک از این زبان ها برای کسی که میخواهد وارد بازار کار شود و مبتدی حساب میشود، بهتر و آینده دار است.
۱۳ زبان برتر برنامه نویسی آینده عبارتاند از:
Python پایتون
Java جاوا
JavaScript جاوا اسکریپت
C C++
C# سیشارپ
R
Swift سویفت
PHP
زبان برنامهنویسی Go
MATLAB متلب
Rust
TypeScript
SQL
زبانها برای اجرای برنامه از دو متد استفاده میکنند. اولین متد کامپایل یا گردآوری میباشد. در این متد، خطوط نوشته شده توسط برنامهنویس، ابتدا به زبان ماشین ترجمه شده و سپس توسط CPU اجرا میشود.
در واقع ماشینی مجازی (مثل بایت کد جاوا) کد شما را تفسیر کرده و به اطلاع سختافزار میرساند. زبانهایی از قبیل C، C++، پاسکال و اسمبلی در این دسته جای میگیرند.
متد دوم تفسیر(interpretation) میباشد. در این متد دیگر خبری از یک کامپایلر نیست و خطوط یکبهیک خوانده شده، مورد تحلیل قرار گرفته و اجرا میشوند. با وجود حذف کامپایلر، این زبانها به مراتب کندتر از زبانهای کامپایل شونده میباشند.
یکی از بزرگترین مشکلات این زبانها، نیاز به انجام پروسهی اجرای جداگانه برای هر بار رسیدن به خطوط موجود در یک لوپ میباشد. زبانهایی مثل php، Javascript و basic در این دسته قرار میگیرند.
معیار های سنجش زبان های برنامه نویسی
بهینگی
زمان از قدیم مسئلهای مهم بوده است. ضربالمثل معروفی وجود دارد که میگوید وقت طلاست. در دنیای امروز این اهمیت به مراتب بیشتر از قبل احساس میشود. زیرا صدم ثانیهها معادلات را در رقابت شرکتهای کامپیوتری و برنامهنویسان بههم میریزند.
زمان برای برنامهنویسان از اهمیت ویژهای برخوردار است و بههمین جهت، میتوان زبانهای برنامهنویسی را از جهت زمان لازم برای اجرای کد با یکدیگر مقایسه کرد.
درجهی انتزاع
معیاری دیگر برای مقایسه، توانایی آنها در نزدیک شدن به فهم و درک انسانیست. بهطورمثال، شما وقتی در جاوا برنامهای مینویسید، متغیرهایتان را به زبان انگلیسی انتخاب میکنید.
محبوبیت
یکیدیگر از معیارهایی که میتواند قضاوت خوبی درمورد زبانهای برنامهنویسی ارائه دهد، تقاضای موجود برای آنها در بازار است. پیشتر گفته شد که هر کدام از این زبانها جدا از امتیازات و نکات منفی، برای هدفی خاص ساخته شدهاند.
هرکدام از این زبانها در ازای دادن امتیازات به کاربر، محدودیتهایی را نیز برای او ایجاد میکنند. پس بیراه نگفتهایم اگر محبوبیت را بهترین معیار برای مقایسه زبان های برنامهنویسی بدانیم. زیرا محبوبیت بهمعنای کاربردی بودن و سودزا بودن آن زبان است.
برنامه نویسی در جهاد دانشگاهی شهید بهشتی
مجموعه جهاد دانشگاهی شهیدبهشتی با بهره گیری از اساتید مجرب و با توجه به نیاز بازار آموزش برنامه نویسی پایتون را در دستور کار خود دارد. بدین منظور به طور نمونه به بررسی اجمالی این زبان می پردازیم.
Python/پایتون
پایتون یک زبان تفسیر شده، شی گرا و سطح بالا با کارایی بسیار بالا است. ساختار دادههای داخلی و آماده این زبان برنامه نویسی، آن را در سطح بالاترین زبانها قرار داده است که نحوه نوشتار ساده و همچنین همگام شدن آن با انواع سیستم عاملها، آن را به زبانی پرکاربرد تبدیل کرده است. روش یادگیری ساده و آسان پایتون بر خوانایی تأکید دارد و بنابراین هزینه نگهداری برنامههای کدنویسی شده با آن نیز کاهش پیدا میکند. پایتون از ماژولها و بستههای آماده پشتیبانی میکند، که استفاده مجدد کد در آن بسیار آسان میشود. کتابخانه استاندارد و همچنین گسترده آن به صورت منبع باز بدون هیچ گونه هزینهای برای همه سیستم عاملهای اصلی در دسترس است و تمام برنامه نویسان میتوانند از آن استفاده کنند.
وبسایتهایی که از پایتون استفاده میکنند
پایتون برای توسعهی وب، هوش مصنوعی و محاسبات علمی عالی است. پایتون سریع است و رابط کاربری آسانی دارد که در توسعهی برنامههای تحت وب مقیاسپذیر بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. پایتون برای تازهکار نقطه شروع خوبی است. بسیاری از برنامههای معروف، شامل ردیت/Reddit، اینستاگرام/Instagram و یوتیوب/YouTube با استفاده از این زبان برنامهنویسی ساخته شدهاند. مشاهده فرصت های شغلی برای استخدام برنامه نویس پایتون
نقاط قوت
پایتون زبان سادهای برای یادگیریست. کتابخانههای این زبان کار را برای برنامهنویس بسیار ساده میکنند. شیگرایی و سطح بالای انتزاعی بودن نیز از مزایای این زبان محسوب میشود. همچنین پایتون از پلتفرمهای بسیاری پشتیبانی مینماید. دیگر نقطهی قوت کاهش خطوط کد برای پشتیبانی از توسعهی سریع میباشد. برای نوشتن برنامههای تحت وب، پایتون انعطافپذیری بالایی دارد. این ویژگی از وجود فریمورکهای بسیار در پایتون نشات میگیرد.
نقاط ضعف
پایتون آهسته است. این زبان برای برنامهنویسی موبایل نیز کارایی مناسبی ندارد. مشکلات جاوا در مورد مصرف حافظه، اینجا نیز وجود دارد. طراحی فضاهای سهبعدی و گرافیک بالا نیز با پایتون تقریبا غیر ممکن است. این زبان برای کارهای چند هستهای مناسب نیست و برای دسترسی به پایگاه داده مشکلاتی را بههمراه دارد.
این زبان برای تیمهای کوچک و افراد تازهکار بهشدت مفید و کاربردیست. در حالی که پروژههای بزرگ را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد. با استفاده از این زبان میتوانید برنامهنویسی را بسیار شیرین و آسان یاد بگیرید اما برای جذب شدن به پروژهها و تیمهای بزرگتر نیاز است پس از تسلط به مبانی، به سراغ زبانهای دیگر بروید.
دیدگاهتان را بنویسید